Slash işareti, domain.com/ veya domain.com/page/ gibi bir URL’nin sonuna yerleştirilmiş eğik çizgidir. (“/”). URL sonunda slash işareti, genellikle site dosyalarının bulunduğu dizinleri birbirinden ayırmak için kullanılır.
Geçmişte, bir klasörün sonunda slash olurken dosyada slash olmazdı. Bir klasör, daha fazla dosya olduğunu ve sayfanın içeriğinin yükleneceği bir dizin dosyanız (index.html, index.php, vb.) olduğunu gösterirdi. Böylece içeriğin domain.com/page/index.html adresinden gelip, domain.com/page kullanıcılara gösterildiği anlaşılırdı.
Artık günümüzdeki çoğu sistemde URL’ler dosyalara işaret etmiyor. URL, sizi bir veritabanına saklanan bir kayıta götürür. Sunucusuz sistemler, sunucuda dosya bile barındırmaz.
Farklı URL yapıları farklı şekilde ele alınabilir. Sonda bir bölü çizgisi kullanmayı seçip seçmemeniz, her şeyden çok kişisel bir tercihtir. Şimdi bazı yaygın senaryolara bakalım.
Alan Adından Sonra Gelen Slashler Önemli Değildir
domain.com = domain.com/
Bu URL’ler tamamen aynı şekilde ele alınır ve hangi sürümü kullandığınız önemli değildir.
Diğer URL’ler İçin Sondaki Slash Önemlidir
domain.com/page ≠ domain.com/page/
Kök etki alanından hemen sonra gelen slash’in yanı sıra her durum için, sondaki slash ayrı bir URL olarak değerlendirilir.
Dosyalar Slash İle Bitmemelidir
Çoğu durumda, .html, .php, .js, .css, .pdf, .jpg vb. gibi bir dosyaya sonda bir slash eklerseniz, dosya yüklenmez. Bunun nedeni, çoğu sistemin, dosyanın bir klasör olduğunu varsayması ve bu yoldan sonra hiçbir şey olmadığından, genellikle bir 404 sayfası döndürülmesidir.
Şimdi bu durumun SEO üzerindeki etkisine bakalım.
Sondaki Slash ve SEO
Sistemlerinizin nasıl çalıştığına bağlı olarak farklı senaryolarda farklı kararlar vermek isteyebilirsiniz. İşte karşılaşabileceğiniz birkaç yaygın senaryo.
Aynı İçeriğin Slash Ve Sonda Olmayan Slash URL’lerinde Gösterilmesi
İçeriğiniz hem sayfanın sondaki slash sürümünde hem de sonda slash olmayan sürümünde görülebiliyorsa, sayfalar ayrı URL’ler olarak değerlendirilebilir. Buradaki olağan endişe, farklı sürümlerdeki içeriğin yinelenen içeriğe neden olacağıdır. Çoğu durumda, bu bir sorun olmamalıdır çünkü bir kanonik etiket büyük olasılıkla tercih edilen bir sürümü belirtecektir. Bu olmadan bile, Google genellikle sinyalleri birleştirecekleri tercih edilen bir sürümü sizin için seçecektir. İsterseniz URL’leri tercih ettiğiniz sürüme zorlayabilirsiniz.
Sonda bir slash kullanmaya karar verseniz de vermeseniz de, yönlendirmeler, site haritaları, dahili bağlantılar, kanonik etiketler vb. gibi tüm farklı standartlaştırma sinyallerinin dizine eklenmesini istediğiniz sürüme işaret ettiğinden emin olmalısınız.
Sonda Slash Olan Ve Sonda Slash Olmayan URL’lerde Farklı İçerik Gösteriliyor Olması
Aynı klasör yapısını veya belirli A / B test yazılımını paylaşan iki sisteminizin olduğu bazı durumlarda, sonunda slash olan ve olmayan bir URL sürümünün tamamen farklı içerik gösterdiği bir durumla karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda, ideal olanı indekslemek, kullanıcılara göstermek ve ardından diğer sürümü ideal Url’e yönlendirmek için bir sürümü seçmelisiniz.
Hreflang
Hreflang, bir URL için dili ve isteğe bağlı coğrafi kısıtlamaları belirtir.
Kimi zaman Hreflang içeren daha karmaşık kurulumlarla ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Hreflang bağlantıları, sayfaların indekslenmiş sürümüne işaret etmelidir. Kanonik bir etiket, sonda slash bulunan sayfanın bir sürümünü gösteriyorsa ve Google bir sayfayı bu şekilde dizine ekliyorsa, ancak hreflang etiketleri, slash içermeyen sayfanın bir sürümünü işaret ediyorsa, burada hreflang etiketlerine uyulmayabilir.
Slash Ekleme Veya Kaldırma
Bu kod, sisteminize bağlı olarak değişecektir. Herhangi bir değişiklik yapmadan önce ilgili belgeleri kontrol edin.
.htaccess
Slash Kaldırma
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)/$ /$1 [L,R=301]
Önemli bir NOT. ! -d bir dizin ararsa ve o mevcutsa, slash’i kaldırmaz. Bunu hesaba katmazsanız, ana dizin sayfalarını bozabilirsiniz.
Slash Ekleme
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^(.*[^/])$ /$1/ [L,R=301]
Önemli bir NOT. ! -f bir dosya ararsa ve o dosya mevcutsa sondaki slash’i eklemez.
WordPress
Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sekmesine gittiğinizde, eğer özel bir yapı kullanıyorsanız sonda slash kullanıp kullanmamak size kalmış bir tercihtir.
/%postname%/ sondaki slashi URL’lere ekler
/%postname% sondaki slashi URL’lerden kaldırır
Sonuç
Eğer wordpress gibi hazır yazılımlar kullanıyorsanız bunun için endişe etmenize gerek yok. Teknoloji değişti ve Slash için eski URL kuralları modern web sitelerinin çoğunda geçerli değil.